A relaxed beachside retreat in Sussex, designed by Sophie Ashby

Having been reconfigured by designer Sophie Ashby, this Sussex beachside retreat is lighter, more open and, most important, now feels connected to its seaside setting.

It would be easy to miss this beachside house. It is a low, white slab Thirties cottage set modestly at the end of a meandering track. The interior too, won’t make you stop and stare. But that’s precisely the point of this seaside home which, thanks to a skilful overhaul by Sophie Ashby, of Studio Ashby, feels as calm as a schooner on a millpond-smooth sea; an inviting, maritime retreat of azure, indigo and cerulean blues where deep sofas beckon and light floods through wide windows.

See more inspiring house tours in our Spaces section

Beachside retreat

Image credit: Brent Darby

THE PROPERTY

Lured by the beachfront location, the homeowner, who was ‘brought up on boats; bought the former gardener’s cottage in 1990. ‘Since then, I’ve extended it as funds allowed, in a piecemeal fashion. But the way we live has changed,’ says the homeowner, who runs an investment fund. ‘This is a very sociable house and I wanted more open spaces, so it was time for a major reconfiguration.’

Beachside retreat

Image credit: Brent Darby

At which point the owner turned to Sophie. The pair have collaborated before after he spotted her work in a London showhome, and they have formed an empathetic partnership. ‘Sophie quickly understood my style; we’re on the same wavelength,’ he says.

Armed with tape measure and notebook, Sophie strode in and immediately spotted the property’s key flaw: ‘Instead of looking onto the gardens, the focal point of the living room was the fireplace,’ she says. That early discussion led to a raft of changes that have transformed the two-storey interior from a series of smaller introverted rooms into a flowing space. The changes are most apparent downstairs where a bathroom was jettisoned to create the wide, welcoming hallway. Instead of solid walls, glazed screens have brought light to the living areas and new windows open on to the half-moon shaped lawn: ‘The house now feels connected to the outside,’ says the owner.

Beachside retreat

Image credit: Brent Darby

Another part of Sophie’s brief was, she says, to make the Sussex house ‘more considered and inviting’. Now you can drift, Martini in hand, from living room to informal dining room where open shelving, bright with glass and ceramics, creates a vivid division between spaces. In the kitchen, where the cabinetry was updated in soft blues offset by a marble splashback, a sociably round table, studded with Jesmonite, is positioned for views of the garden. Even the desk, once squirrelled away in a separate room, has joined the convivial throng in a mini office, framed by asymmetrical shelving, in a corner of the living room.

Beachside retreat

Image credit: Brent Darby

Re-jigging the floorplan also provided an excuse to reassess furniture and furnishings. ‘It was a chance to create a fresh, contemporary look mixed with antiques,’ says Sophie. Now a sprinkling of saleroom finds reside with bespoke pieces, like the Perspex console, a sandwich of Yves Klein blues, or a shapely coffee table; fluid designs that don’t detract from the lightness of the rooms. ‘This house has always been a refuge but I enjoy it even more now: I’ve fallen back in love with my home,’ says the homeowner.

LIVING ROOM

New glass screens have helped to open up the ground floor space and allow for views through to the garden.

Beachside retreat

Antique armchairs covered in Soie de Lune fabric.

See: A harmonious Georgian retreat in Norfolk

HOME OFFICE

The study was integrated into the living room, reflecting the convivial feel of the house.

Beachside retreat

Blue and white vessel by Silvia K Ceramics, The New Craftsmen.

SUN ROOM

Previously a conservatory, this area now flows into the rest of the living space.

Beachside retreat

Coffee table, Gubi.

See: A sophisticated, modern country barn in the Cotswolds

DINING ROOM

Custom shelving with integrated LED lighting punctuates this reconfigured space.

Beachside retreat

Bespoke cabinet and table, Studio Ashby.

BREAKFAST AREA

A new table, made from resin and inlaid with Jesmonite, was designed to suit the space and contrast with the other bespoke tables.

Beachside retreat

Surya light, Ochre.

KITCHEN

Existing joinery was repainted to echo the marine blue palette of the rest of the house.

Beachside retreat

Cabinetry painted in SC217, Papers and Paints.

CLOAKROOM

On the ground floor, a bathroom was removed to allow for a large hallway, as well as this compact space.

Beachside retreat

Soap dispenser, CP Hart. Wallpaper, similar from Cole & Son.

GUEST BEDROOM

Built-in joinery has been updated in new colours and overhead lighting swapped for the gentler glow of low-level lamps.

Beachside retreat

Scorpion lamp, Ochre.

MASTER BEDROOM

Favourite maritime paintings inspired the cohesive colour scheme of the room, which overlooks the garden.

Beachside retreat

Workstead wall lights, Another Country. Headboard covered in Zen Garden, Ferrick Mason.

Photography/ Brent Darby

MORE FROM H&G