This mid century gem's clever remodel maximizes views of the outdoor space

Perfectly preserved, this contemporary take on mid century style is masterful

White stone pool lining
(Image credit: Assembledge+)

Nestled in the hills of the Fryman Canyon Estates area in Studio City, California, the Oakdell Residence is a remodel and addition to an existing 1960s mid-century home. 

Originally built in 1957, the one-story, 3,900 square feet property is not only a wonderful example of mid century modern house style, it also remained a mid century time capsule until rejuvenated by Assembledge+. 

Here, we take the tour of this fabulous remodel.

Pebble floor, blue and grey cushions, desert plants

(Image credit: Assembledge+ / Lisa Romerein)

At the heart of the home's original design was a saw-tooth floor plan that offered views in multiple directions. However, beyond this core, the floor plan was congested and connectivity throughout the home and site was limited. 

'The client’s wish was to create an airy and light space throughout maximizing views of the surrounding landscape while drawing on the home’s already existing strengths,' explains design principal David Thompson.

Glass entryway, grey poles, stone bench

(Image credit: Assembledge+ / Lisa Romerein)

A meandering path of concrete panels, set amidst the landscaping and decomposed granite, leads to the entry foyer of the house (above), comprised of a frameless glass wall with floatable four windows. 

Together with the floor-to-ceiling windows and sliding glass doors on the other side of the house, the residence gives a sense of transparency, bringing in ample light and extending the living area outside, into the landscape. 

White kitchen, wooden chairs, skylight

(Image credit: Assembledge+ / Lisa Romerein)

The main living areas include a living room, a bar/game room, a dining room with seating for eight and a kitchen (above); all visually connected by zig-zag-sliding doors that open to the garden. 

Wooden curved dining chairs, dark wooden table, glass door

(Image credit: Assembledge+ / Lisa Romerein)

The sawtooth motif is repeated once more to produce a new family room that descends two steps below the main floor and extends into the rear of the site. The kitchen – moved towards the centre of the house – rises slightly above the family room, maintaining views across the site, and features two interconnected skylights across the center kitchen island and white marble walls. 

Black leather chairs, plant, bar

(Image credit: Assembledge+ / Lisa Romerein)

The two-story addition consists of a new bedroom wing, extended toward the rear of the site on the main level, and new office space on the lower level, tucked below. Both take the advantage of the descending lot and are fully integrated into the hillside. 

Grey sofa, fur cushions, wooden table

(Image credit: Assembledge+ / Lisa Romerein)

A minimalist palette of stone, hardwood floor and while plaster echoes the qualities of the existing home and preserves its original spirit and character. Similarly, the thin roof plane maintains the mid-century horizontality while the broad overhangs protect the extensive full height windows and sliding doors from the sun. 

White fur rug, black leather chair, white bedsheets

(Image credit: Assembledge+ / Lisa Romerein)

Positioned in the flattening terrain of Fryman Canyon near its convergence with Laurel Canyon, the residence site is surrounded by trees and hills and, descending gently from the street, thereby at once visually engaging but also easily terraced and occupied. 

Grey tile walls, white bath, wooden stool

(Image credit: Assembledge+ / Lisa Romerein)

The sawtooth interior spaces and projecting wings of the home produce and interlock with equivalent exterior spaces so that the home is embedded – or woven – into a tiered landscape of drought-tolerant plants, decomposed granite, a pool, and board-formed concrete garden walls.

White stairs, L-shaped bench with grey cushion

(Image credit: Assembledge+ / Lisa Romerein)

Architecture Design Team at Assembledge+ (opens in new tab): David Thompson (Principal in Charge), Gregory Marin 

Interior Design: Lisa Strong Design | Susan Mitnick Design Studio (opens in new tab) 

Landscape: Fiore Landscape Design (opens in new tab) 

Chiana Dickson
Junior Writer

Chiana is a junior writer for Homes & Gardens having joined Future plc as a new graduate in 2022 after achieving a 1st class degree in Literature at university. She first became interested in design as a child after spending her summers helping her parents redecorate her childhood home. As a long-time reader of Future’s homes titles, Chiana is constantly finding new inspiration at work as she focuses on emerging trends, how-to’s, and news pieces.